• 22 września 2021


Oszczędność ruchu

Parametr "Ekonomia ruchu" to możliwość wskazania limitu korzystania z Internetu w smartfonie, co będzie interesujące dla posiadaczy taryf bez limitu, aby zrozumieć całkowite wykorzystanie ruchu w danym dniu. 

Warto również zwrócić uwagę na opcję "łatwe ładowanie strony", która pobierze tylko niezbędną treść bez dodatkowych informacji zewnętrznych, co wpłynie na całkowite wykorzystanie ruchu i zwiększy szybkość ładowania stron internetowych. Uproszczony tryb przeglądania można aktywować klikając na prawe górne menu bezpośrednio otwartej strony internetowej, wybierając podmenu "Ustawienia" - "Tryb uproszczony".

Jeśli klikniemy na symbol gwiazdki w menu, zapiszemy daną stronę w naszym telefonie, jeśli klikniemy na symbol strzałki, pobierzemy plik lub stronę, którą chcemy obejrzeć później bez korzystania z internetu.

Tryb "Nie przeszkadzać

Bardzo przydatna i aktualna funkcja, szczególnie ceniona za możliwość spokojnego odpoczynku lub odwrotnie, skoncentrowanej pracy, ale bez rozpraszania niczyjej uwagi. Aby ją aktywować, wchodzimy do książki telefonicznej, następnie klikając na ikonę trzech kropek w prawym górnym rogu, przechodzimy do Ustawień, klikamy na "Dźwięki, ustawienia dźwięków" i wybieramy podpunkt "Cichy". Następnie ustawiamy wymagane parametry. 
Po pierwsze, możemy ustawić przedział czasu, w którym chcemy, aby nie było połączeń przychodzących. Interwał może być pojedynczy lub regularny. Po drugie, wybieramy jaki wynik chcemy widzieć w danym okresie czasu: odbieranie połączeń tylko od kontaktów zapisanych w książce telefonicznej lub tylko od abonentów, których tutaj określimy, czy też całkowity zakaz odbierania połączeń. Dodatkowo można aktywować możliwość połączenia z osobą trzecią, w przypadku ponownej próby połączenia w ciągu 15 minut. 

Obróbka zdjęć

Konsumenci, którzy są zapalonymi fotografami, korzystają z programów do edycji zdjęć i nie potrzebują żadnych porad. Jednak niektórzy użytkownicy, którzy korzystają z aparatu rzadko lub tylko okresowo, nie korzystają z usług edycji, a tymczasem każdy telefon z systemem Android obsługuje proste ustawienia korekty ramki zdjęcia, które mogą łatwo poprawić jakość. Jeśli wejdziemy w utworzony kadr i klikniemy na dolną ikonę z trzema paskami, zobaczymy m.in. wersję utworzonego zdjęcia w trybie "auto", która oferuje własny przykład podświetlenia kadru, czasem lepszy niż zdjęcie domyślne, ale jeśli klikniemy tę ikonę ponownie w dolnym podmenu, które się otworzy, możemy "bawić się" poziomami jasności i kontrastu za pomocą kursora, co często przyczynia się do znacznego przekształcenia kadru w ciągu kilku sekund i bez użycia skomplikowanego oprogramowania.

Zdalne sterowanie za pomocą smartfona

Sekcja Bezpieczeństwo posiada opcję "Find Device", domyślnie ta opcja jest prawdopodobnie aktywna. Usługa ta pomaga zdalnie zlokalizować urządzenie po wprowadzeniu odpowiednich ustawień na koncie Google i włączeniu opcji "Lokalizacja". W prawdziwym życiu, w zatłoczonym środowisku, nieczęsto zdarza się, że urządzenie jest zwracane przez wyszukiwanie. Oczywiście, jeśli urządzenie zostanie odzyskane, jeśli jest aktywne i dostępne do dzwonienia (zasilane bateryjnie), będziesz mógł zadzwonić na swój numer i umówić się na zwrot z osobą, która znalazła urządzenie, ale jeśli Twoje urządzenie nie zostanie zwrócone, zostanie po prostu wyłączone i ponownie splashowane (zresetowane), jeśli była na nim blokada. Niemniej jednak istnieje szansa na zwrot pieniędzy. Drugim plusem w związku z pozycją "Znajdź telefon", jest zachowanie Twoich danych osobowych. Chodzi o to, że po aktywacji funkcji "Znajdź telefon", dane są wymieniane z kontem Google, i lepiej jest się upewnić, po zalogowaniu się na swoje konto i dwukrotnie sprawdzić ustawienia. Ta wymiana automatycznie i regularnie aktualizuje Twoje konto Google o przesłane pliki, zdjęcia i wideo. Jeśli zgubisz swój gadżet, możesz skorzystać z opcji "Usuń dane ze smartfona", niszcząc w ten sposób poufne informacje przed niepowołanymi osobami, co jest szczególnie istotne, jeśli telefon nie posiada blokady.

Zrzut ekranu 

Jest to dobrze znana cecha, choć nie przez wszystkich doceniana. Przytrzymaj przycisk zasilania telefonu i dolną część przycisku głośności w tym samym czasie, a następnie utwórz zrzut ekranu. Jest to bardzo przydatna rzecz, ponieważ jest to najszybszy sposób, aby zapisać informacje, które widzimy przed sobą na ekranie, na przykład, wyświetlany adres lub tryb organizacji (gdy w sieci), które nas interesują, które, w rzeczywistości, zastąpi notebook.

Tryb gościa

W przypadku konieczności oddania komuś urządzenia komórkowego do rozmowy lub do przeglądania informacji w Internecie istnieje możliwość ukrycia danych osobowych, plików, zdjęć. W tym celu konieczne jest włączenie trybu gościa: opcje - system - dodatkowo - wejdź jako gość. Po zwrocie gadżetu należy usunąć "Gościa" z telefonu.

 

Top